top of page
De Stad van Morgen

Al lijkt de economie zich wat aan te trekken, de huidige maatschappij verkeert nog steeds in crisis. Dit omdat in de huidige maatschappij een aantal kernwaarden van het menselijk bestaan op de achtergrond zijn komen te staan.

 

Er is focus op consumptie en de bijkomende transactie economie. "Het draait uiteindelijk altijd weer om geld". Of de regels en processen bepalen hoe er gewerkt wordt en zijn niet meer ondersteunend aan de mens.

 

Als gevolg hiervan ontstaat er stress en crisissen bij de mens, de economie en in het milieu.

 

De Stad van Morgen zet de mens en haar menselijke duurzame vooruitgang centraal en past kernwaarden toe bij al haar activiteiten & ondernemerschap dat zij ontwikkelt en nodigt anderen daarin uit mee te doen. 

 

Deze kern verantwoordelijkheden zijn:

*voedsel (en drinkwater)

*gezondheid

*veiligheid

*zelfredzaamheid (vrijheid en betrokkenheid)

*toegepaste kennis vanuit bewustwording

 

De Stad van Morgen wil mensen verbinden om de samenleving opnieuw vorm te geven op basis van deze duurzame kernwaarden 

 

Zij roept mensen op zelf bewust verantwoordelijkheid te nemen voor o.a. voedsel, gezondheid, veiligheid en zelfredzaamheid. Focus ligt op het verbinden van mensen in praktische, multidisciplinaire samenwerkingsverbanden en coöperaties, waarin overheid, bedrijven, onderwijs en burgers lokaal samen werken aan duurzame thema’s in hun directe omgeving.  Samenwerken als Coöperatie.

 

In Eindhoven is initiatiefnemer van de Stad van Morgen, Jean-Paul Close in 2000 gaan experimenteren, rondom het thema Eindhoven, de zelfredzame gezonde stad. De werkwijze die hij toepast noemt hij Sustainocratie, co-creatieve waardecreatie.  

 

Uit deze experimenten zijn verschillende initiatieven ontstaan, zoals bijvoorbeeld AiREAS - gezondheid en luchtkwaliteit en

VE2RS - gezondheid en zelfredzaamheid.

 

Meer informatie over De Stad van Morgen vind je hier

 

 

 

 

VE2RS

VE2RS richt zich op zelfredzaamheid: het zelf verantwoordelijkheid nemen voor de invulling van concrete levensbehoeften, door lokaal te produceren, omdat we steeds meer de noodzaak inzien om onze afhankelijkheid van geld en goederen stromen te minderen.
 

Natuurlijk kan niemand dat alleen. Reden waarom er in de wijken en gebieden samengewerkt moet worden. VE2RS staat voor Voedsel, Energie, Educatie, Recreatie en Samenwerking.

In feite is VE2RS de basis voor een lokale circulaire economie.

 

  • Voedsel - stadslandbouw, stadstuinen, fruitbomen, gebruik van de openbare ruimte, regioproducten, enz

  • Energie - besparing, opwekken en gebruik in huis, op straat en via mobiliteit

  • Educatie - bewustwordingsprogrammas in de wijken samen met STIR Academy

  • Recreatie - sport, spel, kunst, bewegen, wandelen, bezoeken, fietsen, samen eten, rust, spiritualiteit, natuur, enz

  • Samenwerking - sociale en multiculturele cohesie, zelfredzaamheid door samenwerking, "alles wat we zelf doen hoeven we niet te kopen", straatcoöperaties faciliteren, enz

bottom of page